Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2008 11:09 - Наръчник за млади кандидат-даскали
Автор: chochy Категория: Други   
Прочетен: 9339 Коментари: 33 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2008 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кратки разяснителни бележки от моя милост
След разчистването на блога си установих, че има доста недоволни. Тогава обещах, че ще пускам периодично някой от нещата си и понеже тези дни съм много заета и нямам време да творя, мисля да спазя обещанието си. Пускам една от любимите си творби, която бе публикувана на 27.06. 2007г. Приятно четене!

Моля да се чете само от заинтересовани!
Понеже в последно време народа се изпотрепа да пуска наръчници ( как да перем пердета , как да ядем кИфтета , как да бършем дупета и т.н. ), си викам:"Пък защо да се цепя от колектива?!" Още повече, че оная работа с колективното нацепване нито ми е на сърце нито на задните части.
Затова, запретнах ръкави (мислено) и реших да сътворя един наръчник как трябва да се проведе час по биология( мога и по химия, но рискувам да загубя по-слабонервната част от аудитоията).
Много важна е темата. Нея,по принцип няма как да си я избереш, защото при нормални условия действаш по разпределение. Обаче, тук условията са "полеви", затова предлагам показното да бъде на тема : "Мъжка полова система".Тя е, така да се каже благодатна - подрастващите имат някакви, макар и бегли представи за какво става въпрос; не се налага въвеждането на ненужно голям брой нови термини(има-няма пет -шест); и най-вече позволява широкоспектърни импровизации.
Преди да започнете изложението на материала, трябва да имате поне три-четири ясно поставени цели, като същевременно ловко избегнете оливането в целеполагането.По принцип, специалистите разделят целите на образователни, възпитателни и развиващи, но на мен тоя момент с образованието, възпитанието и развитието ми е малко размит, затова обикновено ги хакам на едно, пък който иска да си ги отбира.
За темата "Мъжка полова система" предлагам следните цели(разбира се винаги можете да добавите свои собствени):
1.Учениците да научат, че това което се вижда, не е" върха на сладоледа ", а въпросната система включва и други органи, скрити от" зли очи", но полезни и важни.
2.Да научат,че мъжкият полов орган има и научно наименование , освен масово използваните мандало , патка и мн.др., а така наречените топки или яйца могат да се назовават още тестиси или семенници.
Тук трябва дебело да се подчертае, че новите думи могат да се вкарат в ежедневната реч и по този начин, когато попържват на висок глас и на обществено място, да изглеждат "културни" простаци.
Ако, ( това не е задължително) не сте от хората , които смятат, че "с тая уста хляб ядат", може да подплатите последното с личен пример като им демонстрирате как звучи с научен термин някоя попържня:"Ей, пенисяга такава!"(забележете как благозвучно пенис заема мястото на думичката с К, която обикновено се използва в този израз!)
3.Да разберат, че външните мъжки полови органи ( тук се имат предвид най-вече тестисите ) изпълняват и по-важни задачи от тези да служат за почесване, подръпване, наместване и др.
След като ясно поставите целите си, трябва да изберете метод на преподаване. Предвид възрастта на учениците (8 - 9 клас),най-подходяща е беседата. Наложително е предварително да се заредите с огромна доза търпение, за да понесете хихикането,мученето и нецензурните думи, които "твърдо", но внимателно да задушавате в зародиш, моменталически замествайки използваната мръсотийка с термин. Ако , обаче, ще изнасяте този урок последователно в три-четири класа, няма да е зле, ако прибегнете до помощта на концентрат, естествено да го дадете на себе си, а не на учениците.
След като си набележите цели и изберете метода на преподаване, трябва да обърнете внимание и на нагледните средства.Като познавам "хилавата " материална база на българските училища, забравете за готовите табла и макети. Те или ще липсват или ще бъдат толкова изхабени от употреба, че с тях или без тях, все тая. Затова предлагам следното:
1.Избирате си най-нахалния пубер от момчетата, т.е. този, който не спира да се върти, хилондри и дудне глупости и му предлагате да го ползвате за жив макет.Почти сигурно е, че първоначално той ще се опита да ви злепостави с някой плосък цинизъм,напр. относно собствения си размер. Изслушвате го внимателно, подхилквате се ехидно и му друсвате следната словесна бомба:"Размери всякакви,важна е формата.Ти нали нямаш отклонения в нея?"
100% сте му запушили устата поне до края на часа,ако ли не и за по-дълго. Гък няма да каже. Понеже другите момчета ще започнат да се смеят, мълниеносно ги парирате: "Момчетаааа(тук провлачвате леко), кой от вас ще го замести? А?"
За да си осигурите мълчанието и на дамската аудитория, с възможно най-медения си глас, казвате:Момичетаааа, утре ще взимаме Женска полова системааа.Пак ще ми трябва доброволееец(и провлачвате закачливо на маркираните места).
2.Започвате да рисувате въпросните органи на дъската(т.нар. динамична рисунка ). Като човек с известен опит, горещо ви препоръчвам да я направите в профил, а не в анфас, защото най-вероятно при втория вариант, единия тестис ще стане видимо по-голям от другия. А , учениците, които иначе блеят баирите, задължително ще забележат тази аномалия и тогава ще загубите ценно време поне седем пъти да отговаряте на въпроса: "Госпожо/господине, що дясното(лявото) мадо(поправяте мадото с тестис) е по-голямо от лявото (дясното)?"
Пригответе се и за запитване от типа на:"Госпожо/господине, ние да го рисуваме ли това?"
Най-сигурният начин да ги накарете скорострелно да се захванат с дизайн е силно психологически. Замръзвате за секунда, така както с гръб и тебешир в ръка; после се завъртате бавно и ги гледате втречнено минута-две;накрая процеждате с леден тон:"А,не бе! Аз просто обичам да си рисувам мъжки дреболийки!"
След това ,ви остава само да проведете самия урок.
Сега,обаче спирам, защото трябва да ида да изпитам Радо,че го оставих на поправителен по химия.
Вас ви оставям да усвоите,изложеното по-горе,пък като сте готови свирнете да довършим!



Тагове:   млади,   кандидат,   наръчник,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sis - ха ха ха
13.06.2008 11:53
тва не го бях чела.
Темата си е трудничка за преподаване.

:):):):):)
цитирай
2. neanonimen - Чо
13.06.2008 11:53
Нищо не успях да прочета,ти ми *ба майката стова"само еди кой си да го чете",а:)
цитирай
3. chochy - sis,
13.06.2008 11:55
трудна, но забавна:)
цитирай
4. chochy - Н.,
13.06.2008 11:56
ти откога спазваш препоръките? А уж беше бунтар;)
цитирай
5. annanik - Чочи, аз съм от групата на дълбоко ...
13.06.2008 11:57
Чочи, аз съм от групата на дълбоко възмутените и огорчените, които като видяха драстично смаленият брой на постингите ти, изпаднаха в дълбока депресия.

Но тъй като си изкарала на бял свят това си свое уникално творение (всъщност те твоите всичките, без изключение, са уникални), за днес мисля да ти простя и да не ти правя вуду магия, бодейки с карфици монитора, целейки аватара ти :)))

Благодаря ти, разкошно е!!!
цитирай
6. chochy - annanik,
13.06.2008 12:02
значи заради теб съм получава онези бодежи и сърбежи, а?:)))

Пак заповядай!:)
цитирай
7. krotalka - Чочка,
13.06.2008 12:07
Благодарско! Прииска ми се да съм в твоя клас!

Една от групата на недоволните!
цитирай
8. chochy - Кроти,
13.06.2008 12:11
познавам поне 10- тима от тях, които, ако те чуят ще решат, че си се чалнала:)
Ами заради вас Недоволните го пускам пак, посипвам си главата с пепел, но ще изглеждам старнно, ако застана на колене в ъгъла;)
цитирай
9. annanik - За бодежите може, ще поема върху ...
13.06.2008 12:13
За бодежите може, ще поема върху себе, да речем, областта на седалищните мускули и част от пледлакътната става, ама за другите региони от физиологията ти и сърбежите - цъ. :)))
цитирай
10. chochy - annanik,
13.06.2008 12:15
добре.
Веднага да си признае този, заради който ме сърби от толкова време! Ама веднагически:)!
цитирай
11. demoniceye - Урокът. :)
13.06.2008 12:15
Е класика. :))) А даскалицата е връх. :)
цитирай
12. neanonimen - Любима учителко
13.06.2008 12:21
твоите препоръки са закон за скромната ми пожарникарска душа:)
цитирай
13. reason - Чудесна статия!
13.06.2008 15:45
Описва подробно точно какво се случва като вземем урока за половата система. Съучениците ми даже питаха кога ще стигнем до практическата част на урока :-))))
цитирай
14. marystaneva - На учителя - поклон!
13.06.2008 18:28
И вашата не е лесна...
цитирай
15. cecka1504 - Чочка, аз в един твой постинг бях ...
13.06.2008 19:00
Чочка, аз в един твой постинг бях писала коментар по подобна тема (не беше тази, сигурна съм). И, понеже, ти има неблагоразумието да си изтриеш постингите с лека ръка, аз ще споделя отново нещо от практиката на една колежка по биология.
Та, написала тя темата на дъската: "Мъжки полови органи" и един буден младеж попитал веднагически: "Ма, госпожо, той не е ли само един?" (става въпрос за органа де)...
цитирай
16. chochy - Н., добре се подмазваш, продълж...
13.06.2008 21:39
Н., добре се подмазваш, продължавай!
цитирай
17. chochy - demoniceye,
13.06.2008 21:40
тя диагнозата отдавна ми е поставена;)
цитирай
18. chochy - demovision,
13.06.2008 21:41
често изненадвам дори себе си. Прости ми за засрамването, без да искам:)
цитирай
19. chochy - reason,
13.06.2008 21:42
опитът говори в тази статия:)
цитирай
20. chochy - marystaneva,
13.06.2008 21:43
благодаря:)
цитирай
21. chochy - Цеци,
13.06.2008 21:44
както виждаш нищо не е загубено, освен коментарите, ама не сетих да сейфна и тях. за другия път ще знам;)
цитирай
22. анонимен - чочи,
13.06.2008 22:47
има нагледен материал относно женската полова система във външния й изглед в блога на Киро - явно днес ми върви да се просвещам - отдавна ги учих тези работи, а и май доста отдавна не съм виждала хихих, та може да използваш схемата - върха е, честно, иди виж :)))
иначе поздравления, винаги те чета със сълзи на очите и сподавено цвилене :)))))
цитирай
23. chochy - teona,
14.06.2008 11:12
не можах да го открия този нагледен материал. Паздрави!:)
цитирай
24. анонимен - контекста е друг, но...
14.06.2008 11:46
http://kiro.blog.bg/viewpost.php?id=181779


ъхъхъ, малко ме досрамя:[
цитирай
25. libertybell - Хахах:)
14.06.2008 20:23
Много свеж урок!

цитирай
26. chochy - teona,
14.06.2008 20:27
права си, нагледния материал е страхотен;)
цитирай
27. chochy - libertybell,
14.06.2008 20:27
благодаря:)
цитирай
28. анонимен - Genialmno
15.06.2008 17:58
Казва Ви го наскоро заваршил ученик - гениално!!!
цитирай
29. nmlss - Брех,
16.06.2008 00:04
то ще си е направо усдоволствие да го предадеш такъв урок, най-малкото за да смутиш приказливците :)
цитирай
30. pongo - Я,
19.06.2008 00:14
Чочи си е сложила нова снимка... :) Някой май е релаксирал от шебеците...

Постът не е в моя ресор, но провокира мои детски спомени, които набързо ще споделя: Учителката ми по химия и биология беше Ирина Сардарева - сега тя е известна дизайнерка на шапки, но преди петнадесет години преподаваше в нашето училище. Най-готското обаче е, че тя така и не се научи да говори български език за всичките години. Пълните членове за украинците естествено са висш пилотаж, но жената след вероятно тридесет години живот в БГ продължава да казва, че тя "прави шапка"

Поздрави Чочи, ритни ги гнусните дебилчета отзад и за мен! :P
цитирай
31. julllinkata - Брях, колежке....
19.06.2008 05:19
(по съдба и увредени клетки де) - И на Вас не ви е лесно:) Но поне сте близо до ония голем гьол. Аз страдам в прашна София. Па за урока- де го ти:)))))))))
цитирай
32. chochy - pongo,
19.06.2008 10:38
поздрави и на теб!:)
цитирай
33. chochy - Джул,
19.06.2008 10:39
той големия гьол до нас, ама нямам време да го посетя. А урока така и не го написах после, щото, понеже нали ме домързя:)))
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031